Eten en gegeten worden, veel overnames in de branche

Het is onrustig in de de branche van debiteurenbeheer en creditmanagement software. Het is eten en gegeten worden. Sinds dat het debiteurenbeheer van Incassotool in 2017 gelanceerd is hebben wij al verschillende softwareleveranciers zien komen en gaan. En dit tempo van overnames is aan het versnellen. Zo zijn er de afgelopen periode al 3 leveranciers overgenomen (Onguard, S4Dunning, Outstanding24) en één partij heeft zijn activiteiten helemaal gestaakt. (Collect). En gaat dit nog door? Jazeker, eind februari zagen wij op het internet dat er weer een andere leverancier te koop staat.

Wat kan er aan de hand zijn?

Het moge duidelijk zijn dat dit geen luxe overnames zijn. Wanneer er staat dat een bedrijf  ‘strategisch’ kan worden overgenomen, dan laat de onderliggende gedachte zich raden. Is het zo dat het aantal klanten wat in de organisatie zit niet de kosten kunnen dekken? De kosten om toekomstige ontwikkelingen duurzaam te kunnen financieren? De concurrentie is namelijk aanzienlijk.

De hamvraag is welke en hoeveel klanten je nodig hebt om een stabiele softwareleverancier te kunnen zijn. Welke bedreigingen hangen er boven de markt? Wanneer je een leverancier bent van “best-of-breed” software, betekent dit dat je een oplossing maakt voor een niche. Je bouwt een applicatie waar standaard software onvoldoende in voorziet. Hierbij loop je dus als ondernemer het risico dat anderen dezelfde kans zien. Zij gaan tegelijkertijd met jou aan de slag om een soortgelijke oplossing aan te bieden. Zo ontstaan er in korte tijd verschillende oplossingen in hetzelfde segment. Dit komt jou als ondernemer niet ten goede.

Waar zit de crux?

Zelf software ontwikkelen is duur. Het is niet alleen die ene oplossing maken. Je bent als software leverancier ook verantwoordelijk om de oplossing te onderhouden en door te blijven ontwikkelen met nieuwe functionaliteit. Hier gaat het in mijn ogen bij veel startups met een nicheoplossing mis. De visie ontbreekt om na het bouwen van die ene oplossing door te pakken met andere vernieuwende toepassingen. Ontwikkelingen die je al jarenlang van te voren moet hebben zien aankomen. Je loopt het risico dat je ver voor de troepen vooruit loopt omdat de markt er nog niet klaar voor is. Maar ja, dat is ondernemen.

Voorbeeld

Een voorbeeld; wij hebben al sinds 2016 ingebouwd dat het mogelijk is om met een QR code vanuit de applicatie een betaling te doen. Dit betekent dat elke gebruiker van Incassotool zijn facturen aan de deur kan laten afrekenen door het eenvoudig laten scannen van een QR-code met een mobiele telefoon. Herkent u dit? Click & Collect, iets wat sinds Corona een vlucht heeft genomen.

Een ander aspect wat zeer belangrijk is bij een software bedrijf is het continue blijven inspelen op vraag  uit de markt. Wil je namelijk klanten behouden dan zal je moeten luisteren naar de wens van de klant en daar ook actief iets mee moeten doen. Alle softwareleveranciers die succesvol zijn geworden hadden gebruikersgroepen die zeggenschap hadden wat er echt nodig was.  In de 35 jaar dat er in het MKB software ontwikkeld wordt is deze zeggenschap nog steeds van levensbelang.

Luister naar de klant

Luisteren naar wat de klant wil en dit implementeren is van cruciaal in het voortbestaan van een softwareleverancier. Want als de klant niet het gevoel heeft dat zijn behoefte gevuld wordt, zal deze uiteindelijk verder gaan kijken. Zelfs indien dit voor hem zal inhouden dat hij er wellicht op een andere deel van de software hij er iets op achteruit gaat. Of dat hij wellicht meer moet gaan betalen.

Wat zijn de consequenties hiervan? Dit alles kost natuurlijk geld. Gebruikers van de software moeten dan ook begrijpen dat elke euro die zij betalen niet is voor de bestaande functionaliteit wat ze vandaag de dag gebruiken. Het is voor de functionaliteit die er in de toekomst nog bijgebouwd wordt.  Softwareleveranciers die deze boodschap weten over te brengen hebben de grootste kans te overleven.

Wat doet Incassotool hieraan?

Ik kan zeggen dat wij van Incassotool er ook exact zo in staan.  Door te luisteren naar wat onze klanten willen.  Heeft een klant een goed beargumenteerde wens en is dit een verbetering? Als dit past in onze functie voegen we dit toe. Past het niet direct ? Dan voegen wij de wens toe in onze wensenlijst. Zo investeren wij het grootste gedeelte van onze omzet terug in ontwikkeling van de software. Zo komt dit onze gebruikers ten goede

Tot slot

Het is makkelijk om in al dat overname geweld te zwichten voor een zak geld. Maar als een overnamepartij niet heel veel meer toegevoegde waarde heeft dan alle debiteuren over te nemen, dan blijven wij liever onze klanten trouw en ontwikkelen gestaag door zodat wij hen maand in maand uit steeds beter van dienst kunnen zijn.

Benieuwd wat onze toekomstige ontwikkelingen zijn? Klik hier voor onze roadmap 2021

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.